Zarejestruj wizytę

U osób zdrowych zębina (warstwa zęba bezpośrednio otaczająca nerw) pokryta jest szkliwem w obrębie korony zęba oraz dziąsłem otaczającym ząb. Z czasem warstwa szkliwa może stawać się coraz cieńsza, wskutek czego zapewnia ona słabszą ochronę. Dziąsła mogą się też z czasem cofać, odsłaniając zębinę. Zębina zawiera mnóstwo maleńkich otworów i kanalików biegnących od zewnętrznej powierzchni zęba do znajdującego się w jego centrum nerwu. Gdy zębina zostaje odsłonięta, kanaliki te ulegają pobudzeniu w wyniku zmian temperatury lub podczas spożywania niektórych pokarmów. Nadwrażliwość zębów wiąże się z silnym, przeszywającym bólem podczas jedzenia, w trakcie mycia zębów, a w zaawansowanych postaciach nawet w trakcie oddychania…

Najczęstsze przyczyny nadwrażliwości:

  • zbyt silne naciskanie na zęby podczas szczotkowania,
  • szczotkowanie zębów z wykorzystaniem past wybielających, zbyt twardych szczoteczek,
  • bruksizm,
  • wady zgryzu,
  • zapalenie dziąseł,
  • zła dieta,
  • choroby układu pokarmowego np. refluks, wymioty,
  • wybielanie zębów

Jeśli zmagasz się z nadwrażliwością zębów pamiętaj o:

  • stosowaniu past oraz płukanek znoszących nadwrażliwość
  • używaniu szczoteczki do zębów z miękkim włosiem
  • prawidłowej technice szczotkowania, aby nie pogłębiać recesji dziąseł
  • unikaniu kwaśnych pokarmów i napojów (m.in. cytrusowych, gazowanych)
  • regularnym oczyszczaniu i lakierowaniu zębów w gabinecie