U osób zdrowych zębina (warstwa zęba bezpośrednio otaczająca nerw) pokryta jest szkliwem w obrębie korony zęba oraz dziąsłem otaczającym ząb. Z czasem warstwa szkliwa może stawać się coraz cieńsza, wskutek czego zapewnia ona słabszą ochronę. Dziąsła mogą się też z czasem cofać, odsłaniając zębinę. Zębina zawiera mnóstwo maleńkich otworów i kanalików biegnących od zewnętrznej powierzchni zęba do znajdującego się w jego centrum nerwu. Gdy zębina zostaje odsłonięta, kanaliki te ulegają pobudzeniu w wyniku zmian temperatury lub podczas spożywania niektórych pokarmów. Nadwrażliwość zębów wiąże się z silnym, przeszywającym bólem podczas jedzenia, w trakcie mycia zębów, a w zaawansowanych postaciach nawet w trakcie oddychania…
Najczęstsze przyczyny nadwrażliwości:
- zbyt silne naciskanie na zęby podczas szczotkowania,
- szczotkowanie zębów z wykorzystaniem past wybielających, zbyt twardych szczoteczek,
- bruksizm,
- wady zgryzu,
- zapalenie dziąseł,
- zła dieta,
- choroby układu pokarmowego np. refluks, wymioty,
- wybielanie zębów
Jeśli zmagasz się z nadwrażliwością zębów pamiętaj o:
- stosowaniu past oraz płukanek znoszących nadwrażliwość
- używaniu szczoteczki do zębów z miękkim włosiem
- prawidłowej technice szczotkowania, aby nie pogłębiać recesji dziąseł
- unikaniu kwaśnych pokarmów i napojów (m.in. cytrusowych, gazowanych)
- regularnym oczyszczaniu i lakierowaniu zębów w gabinecie